standard

Avslappning/meditation

En förlossning är en stor fysisk och psykisk ansträngning och ett sätt att träna sig inför den mentalt är att jobba med avslappning och meditation. Även om du har fått komplikationer under graviditeten vilket medför att du inte kan träna så mycket fysiskt kan du ändå träna mentalt. Här kommer därför några tips på lätta övningar.

Övningarna går att göra så ofta du hinner och pågå under så lång tid du vill. Men gör de hellre dagligen korta stunder än en gång i veckan under lång tid. Ju mer du övar, desto snabbare kommer du dessutom att komma in i avslappningen och kunna stänga ute omgivningen.

meditation
Meditation
Sätt dig bekvämt i skräddarställning eller i någon annan position där du känner att du kan sitta avslappnat och skönt. Se till att mobilen är avstäng och att du befinner dig på ett ställe där du känner dig trygg. Stäng ögonen och ta några djupa andetag. Andas in djupt genom näsan. Håll kvar andetaget ett par sekunder och släpp sedan ut luften genom munnen.

Ta totalt fem till tio djupa andetag och tänk att du blir mer och mer avslappnad för varje andetag. När du känner dig avslappnad, återgå till normal andning men behåll ögonen stängda, kroppen och sinnet stilla. Försök att inte tänka på någonting. Börjar tankarna fladdra, börja med de lugna andetagen igen och lägg fokuset helt på andningen.

Sitt i din position så länge du vill. Innan du avslutar. Ta på nytt några djupa andetag och känn denna gång att luften fyller dig med ny kraft och energi.

Öppna ögonen och känn dig stark och redo för allt som framtiden har att erbjuda!

avslappning_rygg
Avslappning på rygg eller på sidan
Efter ett träningspass och avslutad stretch är det skönt med en avslappningsövning under fem till tio minuter. Ligg på rygg om du klarar av det, men om det känns mer bekvämt att ligga på sidan gör du det. Precis som i övningen ovan, slut ögonen och ta några djupa andetag. Andas in djupt genom näsan. Håll kvar andetaget ett par sekunder och släpp sedan ut luften genom munnen. Ta totalt fem till tio djupa andetag och tänk att du blir mer och mer avslappnad för varje andetag.

Har du svårt att slappna av kan du spänna en muskel i taget några sekunder och sedan släppa spänningen. Jobba dig igenom kroppen och känn sedan hur hela du är totalt avslappnad. Rör sig bebisen i magen, lägg märke till rörelserna och ta den här stunden att bara njuta av din bebis och kontakten ni har tillsammans.

Innan du avslutar. Rör försiktigt på händerna och fötterna och känn att kroppen vaknar till liv igen. Ta på nytt några djupa andetag och känn denna gång att luften fyller dig med ny kraft och energi.

avslappning_sida

Foto: Sara Arnald