Kondition

Under graviditeten ska du inte sikta på att förbättra din kondition, men du kan försöka bibehålla den så gott du kan och göra det lättare att komma tillbaka efter förlossningen.

Runt trettio minuter om dagen på en nivå som är något ansträngd är en lagom mängd träning för gravida. Du ska kunna föra ett samtal under träningen och ligga i zonen något ansträngd till ansträngd. Mjölksyra och maxpulstoppar bör undvikas. Är du ovan att träna kan du ta det ännu lugnare. A och O är att lyssna på kroppen.

gotland-081

I spinningsalen
Spinning, eller inomhuscykling, är en populär konditionsidrott och funkar mycket bra för de flesta gravida. Allt eftersom magen växer höjer du styret för att få en skönare position. Ta det lugnare än vad du brukar och stunta i de höga pulstoppar som instruktören peppar gruppen till. Känns det bra att stå an du göra det, men känner du dig instabil i höften är det bättre att sitta ner och trampa hela passet för att inte få en sned belastning på kroppen.

I joggingspåret
En del kvinnor som löptränar fortsätter även med detta stora delar av graviditeten. Och är man en van löpare och tycker att det känns bra att fortsätta är det helt okej så länge barnmorskan har godkänt det. Men har man inte sprungit tidigare finns det ingen anledning att börja med det nu. Ta i sådana fall hellre power walks – eventuellt med stavar.

Det finns stödbälten för magen att köpa i många shopar som säljer mammakläder. Kan vara skönt under joggingturen när magen växer.

För tips på vilka träningsformer du kan träna under graviditeten läs mer under första trimestern, andra trimestern och tredje trimestern.

simning

I bassängen eller havet
Simning är skönt och skonsamt för många gravida. Vattnet gör att gravida känner sig lätta och relativt smidiga. Simning är bra träning för gravida och hjälper till att hålla igång konditionen och styrkan.