standard

Träning med foglossning

20veckor

Halvvägs genom min andra graviditet drabbades jag av foglossning.

Foglossning drabbar många gravida, och för omföderskor är det vanligare. När jag väntade mitt första barn hade jag inga foglossningsproblem, jag kunde träna allt och ändå må bra. Två år senare när jag väntade mitt andra barn slog foglossningen till med full kraft när jag var halvvägs genom graviditeten. Beroende på hur kraftig din foglossning/bäckenuppluckring är kan du anpassa din träning. Prata alltid med din barnmorska om dina besvär och fråga om specifika tips för dig.

“Min graviditet denna gång är tyngre än min förra, men nu har jag passerat halvtid. Magen ploppade ut tidigare, jag har upplevt att jag varit tröttare (kanske för att jag denna gång har haft en son att underhålla också och jag har inte bara kunnat tänka på mig själv) och jag har haft en del bäckenuppluckring. Veckan innan vi åkte på semester kunde jag knappt ta mig hem från Charles förskola en eftermiddag, det gjorde riktigt ont bak i bäckenfogen och jag haltade rejält. Men efter cirka tre dagar var besvären borta. Jag tog det lugnt med träning första veckan på semestern, det var först i slutet av den veckan som jag vågade ge mig ut på en promenad längre än 15 minuter. Spinning har fungerat bra, har inte känt något när jag har cyklat eller efteråt vilket jag är enormt tacksam över.” Utdrag ur min blogg Spark i baken.

Foglossning/bäckenuppluckring kan komma och gå under graviditeten (och efter). Ibland upplever man stora problem som sedan kan försvinna helt eller delvis förutsatt att man sköter sig. Blir besvären riktigt allvarliga kan det behövas kryckor eller rullstol, men de flesta klarar sig bra utan det.

Har du foglossning ska du undvika att gå i trappor och i backar. Undvik att ta stora steg, göra utfall och andra övningar där du har ojämn belastning.

Bra träning trots foglossning kan vara träning i vatten som vattengympa, cykling fungerar för många och du kan alltid styrketräna överkroppen samt ben där båda fötterna står stadigt i golvet (som höftlyft och benböj).

Det bästa rådet är att lyssna på kroppen! Känns någonting obekvämt, gör inte det. Det som funkar för vissa funkar inte alls för andra och tvärtom. Jag kunde exempelvis inte promenera långa sträckor efter min foglossning kom, däremot kunde jag cykla och träna spinning utan problem. Viktigt är att fortsätta träna under graviditeten så länge du kan och mår bra av det.