standard

Tuff triathlet och mamma! 0

anna2

Möt Anna Gustavsson, triathlet och mamma till dottern Wilma, med drömmar om att en gång bli barnmorska. Följ hennes träning och tankar under och efter graviditeten.

Hej Anna – berätta kort vem du är:
Nyfrälst triathlet och nybliven mamma till en dotter på 5 månader med den nystartade träningsbloggen www.triathlonmorsan.wordpress.com. Är 26 år, bosatt med min sambo i centrala Göteborg och arbetar som sjuksköterska när jag inte är föräldraledig. Har drömmar om att vidareutbilda mig till barnmorska framöver med träning under och efter graviditet som specialområde.

Hur tränade du innan du blev gravid?
Jag älskar att träna och framförallt att träna varierat så det var mycket löpning, cykling, crawlträning blandat med styrketräning och gruppträningspass som fyllde min fritid innan jag blev gravid. Strax innan jag blev gravid hade jag upptäckt triathlon och börjat träna mer målinriktat med sim- cykel- och löpträning.

Hur förändrades din träning under graviditeten?
Min träning förändrades på så sätt att jag tog det lugnare på träningspassen. Jag tränade ungefär lika ofta och lika länge men minskade framförallt på intensiteten. Jag försökte träna på en medelintensiv nivå.

Jag simtränade mycket under graviditeten och det var crawl som gällde för min del. Simningen blev en riktig favorit för mig under graviditeten då jag trots min gravidkula kunde känna mig viktlös och smidig i vattnet. Spinning fungerade bra som cykelträning under graviditeten, jag höjde bara upp styret allt eftersom magen växte. Löpträningen fungerade bra fram till v.32, dock blev löprundorna både kortare och långsammare och jag föredrog att springa på jämnt och lagom mjukt grusunderlag. Det var ryggont på grund av magens framtyngd som gjorde att jag slutade springa i v.32.

För mig kändes det även viktigt att bibehålla styrkan för att orka bära bebisen i magen och slippa smärtor i bland annat ryggen. Styrketräning med skivstång, lösa vikter och den egna kroppsvikten fungerade bra för mig när jag var gravid. Jag minskade framförallt på vikten på benövningarna för att inte belasta bäckenbotten mer än nödvändigt.

anna

Hur mådde du under graviditeten?
Jag mådde väldigt bra under hela min graviditet. På klassiskt vis mådde jag illa och var väldigt trött de första 12 veckorna. Därefter gick det över och under 2:a trimestern (graviditetsvecka. 13-28) mådde jag som bäst och träningen förflöt bra under den här perioden. Under de sista två månaderna blev det lite tyngre med magen och tröttheten kom i viss mån tillbaka och detta avspeglades även i träningen som jag fick anpassa allt mer. Från vecka 33 hade jag starka sammandragningar och förvärkar men jag upplevde faktiskt att det blev bättre under fysisk aktivitet, det var som värst när jag satt stilla en längre period. Vår dotter föddes i graviditetsvecka 36 efter en relativt lång förlossning. Hon vägde 2950 g, var 48 cm lång och mådde bra. Jag är helt övertygad om att träningen under graviditeten bidrog till att jag orkade vara stark under hela förlossningen och kunde föda med bara lustgas som smärtlindring.

Du tränar tufft med triathlon, var det svårt att bromsa och inte ta i lika hårt när du var gravid?
Ja, det var svårt. Framförallt i början av graviditeten brottades jag mycket med mig själv. Huvudet ville träna hårdare men kroppen sa ifrån att jag skulle ta det lugnare och det kände jag en stor frustration över. När magen sedan började växa kände jag mig mer gravid och då var det lättare och blev mer naturligt att ta det lugnare med träningen.

Hur såg din träning ut efter förlossningen? Hur har du trappat upp din träning?
Bäckenbottenträning startade jag med redan dagen efter förlossningen på BB, minst 3 ggr dagligen gjorde jag knipövningar som barnmorskorna tipsade om. Bäckenbotten tränar jag fortfarande flera gånger om dagen. Efter någon vecka började jag med väldigt lätt styrketräning hemma i vardagsrummet medan dottern sov på en lammfäll bredvid mig. Jag följde ett program med övningar från boken ”Stark, glad, gravid” som är lämpliga efter en förlossning. Efter ett par veckor började jag köra spinningpass, använde då cykelbyxor och satt ner på sadeln nästan hela passen. Löpningen började jag med först 8 veckor efter förlossningen när jag varit på efterkontroll hos min barnmorska och fått klartecken. Det var då en väldigt lugn och kort runda på ca 4 km. Löpningen har jag därefter trappat upp försiktigt och nu 5 månader efter förlossningen springer jag runt 1 mil och kan även köra tuffa intervallpass. Simträningen började jag med så snart avslaget var borta och det var bästa sättet för mig att konditionsträna i början eftersom träningsformen är väldigt skonsam.

Idag 5 månader efter förlossningen är jag i stort sett tillbaka i min pregravida form. Jag tycker att jag har lärt känna min kropp mycket bättre under graviditeten och nu efter förlossningen vet jag hur stark min kropp är och vilka enorma prestationer den klarar av, det bidrar till att jag känner mig starkare än innan framförallt mentalt men även fysiskt.

Vad har du för mål framöver?
Nu är mitt mål att genomföra en halv ironman på Tjörn Triathlon i slutet av augusti. På sikt är målet att genomföra en ironman. Jag vill fortsätta att träna för att må bra, träna på ett smart sätt och förhoppningsvis undvika skador. Jag vill engagera min familj i träningen så att vi får dela upplevelsen och äventyret tillsammans samt att fortsätta träna och prestera mitt bästa utefter mina förutsättningar och min aktuella livssituation.

Har du något tips till andra gravida som vill träna under sin graviditet?
Mitt tips är att vara lyhörd och lyssna på kroppen. Var ödmjuk inför kroppens förändringar och lyssna på din egen kropp då varje kvinna och varje graviditet är unik. Anpassa träningen efter dagsform och försök hitta träningsformer som passar den gravida kroppen. Sänk kraven på prestation, en graviditet är inte en tid för att förbättra några tider eller resultat. Läs på om träning under graviditet så du kan träna rätt på ett medvetet sätt. Passa på att försöka njuta av graviditeten och var ett team med bebisen i magen, tänk att ni ska genomföra träningen tillsammans. Det är bra som förberedelse både inför förlossningen och den närmaste tiden när bebisen har fötts då ni kommer fortsätta vara tillsammans största delen av dygnet.

anna1

No Comments Yet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>