standard

Extra viktiga ämnen när du är gravid

Att äta varierat vet vi är viktigt. Men vissa ämnen är särskilt viktiga att få i sig under graviditeten:

D-vitamin: Brist kan ge komplikationer som för tidig födsel och infektioner. D-vitamin finns i fet fisk, ägg, samt berikade livsmedel som lättmjölk, lättfil och margarin – men de bästa källorna är fet fisk och att gå ut i solen en stund varje dag – då kan D-vitamin bildas i huden.

Folsyra: Folsyra och folat är olika former av samma B-vitamin. Det behövs under hela graviditeten för fostrets utveckling och din egen blodbildning. Under första trimestern minskar folsyra risken för ryggmärgsbråck och gomspalt. Tillskott av folsyra rekommenderas till kvinnor som kan tänkas bli eller är gravida – men du kan folsyrapimpa din mat också genom att äta mycket bönor, kikärter, gröna ärter, sockerärter och linser, gröna bladgrönsaker som spenat, ruccola, frisésallat, machésallat, broccoli, brysselkål, blomkål, kålrot, rödbetor, rotpersilja, röd paprika, majs, apelsin, kiwi, honungsmelon, jordgubbar, hallon, björnbär, svarta vinbär samt fullkornsprodukter, som bröd, råris och fullkornsgryn. Läs mer på SLV:s hemsida.

Omega 3: Behövs för utvecklingen av din bebis hjärna. Finns i fet fisk, som lax, makrill och sill.
Järn: När du är gravid ökar din blodmängd, och så också ditt järnbehov. Du kan behöva järntabletter under din graviditet, testa ditt blodvärde om du känner dig tröttare än normalt. Ät mat som innehåller mycket järn, t.ex. kött, leverpastej, blodpudding och fullkornsbröd.

Text: Mela Pettersson, nutritionist, Svea Nutrition